Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?

Oj. ALLT! Slog två världsrekord i minne under VM, första kvinnan i världshistorien att få brons i den individuella kategorin. Enda personen i världen att vinna två landslagsguld.

Hundratals medieuppdrag, skrev klart en bok, föreläste i en timme. Tränat regelbundet varenda dag i flera månader. Varit 100% vegetarian. Varit aktivt snällare mot mig själv.

Vilka platser besökte du?

Singapore, Reykjavik, Berlin, Hong Kong, Bangkok och Narita flygplats (det räknas eftersom Narita är stor som en stad).

Hemma – Austin, Stockholm och Ulan Bator.

USA – Nashville, San Antonio, New Orleans, Savannah, L.A.

Tre nya platser: Nanjing, Kuala Lumpur och Jakarta! Är alldeles förälskad i Sydostasien nu.

Vad var din största framgång 2017?

Ärligt talat, att jag blev ärligare om allt. Om jag blir sur förklarar jag det objektivt, om jag blir glad håller jag det inte för mig själv osv. Exempelvis kanske jag ser i mitt flöde hur en kompis går på Harvard och istället för att sitta avundsjuk hemma och älta varför jag inte går på Harvard så skriver jag bara till henne något i stil med “Hej, kan du ge tips om hur du kom in på Harvard? Känner mig så avundsjuk att jag mår illa”. Eller typ “Hej, er budget är för låg. Maila när ni har råd.” Ska fortsätta så 2018 för att det gått bra hittills.

Filmade dokumentär med ett team i Stockholm som finalist i Talang Sverige, flögs till Berlin för studiointrot, åkte i vans på den mongoliska stäppen, överlevde förseningar och tyfoner med dem under asiatiska mästerskapen i Hong Kong och filmade när jag kom på tredje plats i VM i Jakarta, Indonesien.

Vann min gren i The Biggest Brain i Kina som bokstavligen har en halv miljard i tittarsiffror, var med i en av IKEAs mest framgångsrika reklamkampanjer någonsin, improviserade ett tal om mitt liv och språken jag kan under en hel timme på Polyglot Conference på Island. Var på ca tusen möten med investerare på tre kontinenter för en app/algoritm jag skrev 2016 och var modig nog att tacka nej till sanslöst mycket pengar bara pga att det inte kändes rätt.

En mobilanteckning:

“Just because you’re a billionaire doesn’t mean you’re right.”

Tror jag skrev detta när jag var väldigt väldigt arg och kanske berusad under en utekväll på en techkonferens i New Orleans i maj.

Bästa köpet?

ALLTID ALLA MINA BÖCKER! Men annars, min IKEA-lampa som ser ut som the Death Star. Mitt nya skrivbord, en secretary desk. Mina hörlurar; Nakamichi NEP-MV18. Till skillnad från majoriteten av både dyrare och billigare hörlurar jag köpt går dessa inte sönder.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Två av mina allra närmsta på denna jord skrev och peppade under VM i minne 2017. De var stolta och det gjorde mig riktigt glad att de berättade att de hade märkt av den personliga resan jag hade gjort under oktober och november när jag träna på riktigt för första gången.

Och ledsen?

Jao. Svaga män som får “sina” kvinnor att bli lika svaga som dem är alltid väldigt tragiskt att se, speciellt när det påverkar människor en älskar. Trist att se sina objektivt sämre vita manskollegor fortfarande få vissa uppdrag före dig trots att du bokstavligen är tio gånger bättre.

Favoritserie?

Apropå svaga män… Big Little Lies. Insecure. Bojack Horseman säsong 4 (så mycket bättre än tidigare säsonger). Unbreakable Kimmy Schmidt, Silicon Valley och Game of Thrones hade sina stunder. Obs på att jag äntligen hade tid att kolla på Game of Thrones!

Årets spel?

Tropico 4 på Mac och Overcooked på Nintendo switch.

Årets låtar?

Mest Daenerysmusik från Game of Thrones och Michael Kiwanuka.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Kanske mitt livs gladaste år! Om jag bortser från att jag kanske var gladare som barn då de flesta småbarn (inklusive jag?) får gratis boost serotonin och att jag kanske inte kommer ihåg så mycket av vissa år.

Bästa boken du läste i år?

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Kändes otroligt skönt att läsa en USA-skildring av någon annan som aldrig tänkt på ras och kön lika mycket i landet hon växte upp i. Mycket av 2018 kände jag mig inte välkommen någonstans. Jag kunde inte sova pga migrationsproblem som jag fick indirekt pga Trump. Medan problemet kvarstod fick jag inte resa utomlands, men jag hade skrivit ett kontrakt innan problemen som innebar att jag skulle bli skyldig ca 400.000 kronor om jag inte reste utomlands… Det löste sig till slut och stressen la sig i samband med det och att jag fann denna bok och lyssnade på den på de långa bussresorna mellan Memphis och Nashville samt Austin och San Antonio som jag behövde göra.

Bästa filmen?

* Arrival. En otroligt vacker film om språk och att stegvis känna av och få inblickar i det som borde göras härnäst.

* Dancer! En vacker film om en komplicerad man som är så vacker och komplicerad att hjärtat både känns som att det går sönder och blir helt igen under filmens gång.

* The Incredible Jessica James. Hennes podd med Phoebe Robinson 2 Dope Queens där hon berättar hur hon fick en roll i nästa Fantastic Beasts-film efter att ha hängt med J.K. Rowling under en middag är också väldigt bra. Podden har blivit serie på HBO som också är super hittills.

* Okja. Goa nyanserade vego-vibes och den rebelliska tjejen som huvudroll <3

* Gifted.  Frustrerad och begåvat barn i huvudrollen och ett alternativt synsätt på hur vuxna kan hantera “begåvade” barn.

Bästa matupplevelsen?

Tänker aldrig på mat. Det mesta jag äter är gott sen jag blivit vegetarian.

Vad gjorde du på din födelsedag?

Besökte en närstående på sjukhus. Letade efter en T-Rex och packade mitt handbagage. Kände mig glad över hur nöjd jag var med året som gått, kanske första året det hänt. Satt på båten och kollade på när delfiner tog djupa andetag över ytan.

Är det något du saknar år 2017 som du vill ha år 2018?

Att skapa oftare, mer sporadiskt, smått som stort, konstigare och i olika format. Att skapa bortom mig själv och att skapa mer tid åt att läsa.

Nyårslöfte?

Jag och storfamiljen (elva pers) i Nashville skrev ner alla våra löften på vackra kuvert. Jag skrev ner fyra större löften och en massa mindre löften som jag kan dela. Typ “donera större andel av arvoden till hållbar välgörenhet” och “besök det nya biblioteket vid floden”. Redan gjort båda hittills!

Högsta önskan just nu?

Att allt löser sig i Stockholm och att denna känsla av magi som jag haft sen i början av maj 2017 håller i sig och växer till något ännu mer magiskt.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.